Gasloos dankzij een superslim zonnepaneel


Het origineel van dit bericht was te lezen op AD.nl

René Siegerink uit Bentelo bedacht een superslim zonnepaneel. Zijn eigen huis is inmiddels gasvrij: alle apparaten en de verwarming draaien op de zonnepanelen. Dit jaar wil de Tukker doorbreken met Use All Energy. ,,Mijn systeem is er klaar voor.”

Iedereen mag dan denken dat een zonnepaneel een heel innovatief Ei van Columbus is: Benteloër René Siegerink vond het eigenlijk maar een primitief ding. Want je bouwt dus een heel geavanceerd systeem op je dak om elektriciteit uit zonlicht te halen, aar de zon geeft ook warmte en díe thermo-energie blijft daarbij ongebruikt.

Bovendien: hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe lager de elektriciteitsopbrengst. Dus bedacht Siegerink een systeem om de zonnepanelen met water te koelen. De panelen werken beter en het warme water kan worden gebruikt om de woning te verwarmen, te douchen of de vaatwasser te laten draaien.

Hij moest zelf machines bouwen om zijn thermopanelen te kunnen produceren. ,,Samen met Tentije Industriële Automatisering uit Goor heb ik een pers ontworpen en gebouwd om aluminium platen in de goede vorm te persen. Daarna heb ik ook zelf een oven ontworpen voor het uitharden.”

Het moeilijkst was nog om de juiste lijmcombinatie voor het systeem te vinden. Daarvoor werkte hij samen met de universiteit van Delft. ,,Dat heeft wel een jaar of vier geduurd, maar nu hebben we het voor elkaar.”

Heden

Octrooi op zijn vinding vroeg hij al aan in 2013, maar pas sinds 2016 is hij bedrijfsmatig bezig om zijn pvt-panelen (photo voltaïc thermo) te installeren. ,,Ik wist altijd wel dat ik het werkend zou krijgen, maar voordat je het ook echt zo ver hebt… dat duurt even.”

Zijn eigen woning was proefstation. Het huis is inmiddels helemaal gasvrij: alle apparaten en de verwarming draaien op de zonnepanelen. ,,We zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend, ook al is dit huis van 1978 en krijg je het nooit perfect geïsoleerd. Maar met nieuwbouwwoningen is dat nog een stuk makkelijker.” Inmiddels is het systeem bij vijftien woningen en bedrijven in gebruik.

Use All Energy is nu nog een start-up: Siegerink heeft ook nog een gewone baan. Hij werkt vier dagen per week in de automatisering bij Grolsch. Vrijdagen, zaterdagen en vakanties gaan op aan zijn eigen bedrijf, dat hij inmiddels runt samen met zijn twee zoons Michel en Roy en nog twee medewerkers.

Toekomst

2019 moet het jaar van Use All Energy worden. ,,Heel Nederland weet inmiddels dat gasloos de norm moet worden. En mijn systeem is er klaar voor. Het is bovendien veel rendabeler dan andere energiemaatregelen: je kan er subsidie voor krijgen en deze investering verdien je in tien jaar terug”, zegt Siegerink. Maar hij weet nog niet precies hoe hij de verwachte groei gaat verwerken.

Reclame maakt hij dan ook niet: ,,Ik heb het met alleen mond-tot-mondreclame al druk genoeg. Laatst was hier een Fries die van me gehoord had en die graag 2600 panelen op de daken van zijn bedrijf wilde hebben. Hartstikke mooi natuurlijk, maar als dat doorgaat, ben ik er een jaar mee bezig. Ik moet nog even bekijken hoe ik dat ga doen.”

Hij heeft al wel een bedrijfshal gehuurd omdat de garage te klein werd. Verder werkt hij samen met de Universiteit Twente om de warmtewisselaar te verbeteren, zodat het systeem door iedere installateur te plaatsen is. Nu is de installatie nog zo specialistisch dat hij alles zelf doet met zijn eigen medewerkers. De volgende grote stap is daarna de automatisering van de productie.

Wordt het dan niet eens tijd om investeerders te zoeken voor de uitbreiding van zijn bedrijf? ,,Ja, die heb ik al aan de deur gehad. Maar dat zijn van die types die in ruil voor het geld 50 procent van je aandelen willen en dan achterover leunen. Daar voel ik niks voor. Ik wil het alleen als iemand echt betrokken is en ook een zinnige bijdrage levert.”

Object

,,Deze aluminium plaat is de basis van mijn vinding. Je kunt mijn thermische panelen gewoon achter een zonnepaneel klikken en dan heb je een Solar Heat Combipanel, waarmee je zowel stroom als warmte uit een paneel haalt”

 


Terug naar het overzicht